5G maken of kraken

André Kesseler

30 October 2019 08:59

5G

In Egypte wordt op hoog niveau vergaderd over het vrijgeven van 5G-frequenties.

In KIJK 10 van dit jaar (niet gezien? Bestel hem hier) kon je alles lezen over de 5G; de opvolger van 4G en de belofte voor de toekomst op het gebied van mobiele telefonie. Op dit moment wordt er door 3500 ministers en regelgevers op de World Radiocommunication Conference (WRC) in het Egyptische Sharm el-Sheikh druk gekeken naar hoe de problemen met het vrijgeven van de frequenties kunnen worden opgelost.

Lees ook:

5G

5de generatie mobiele netwerk betekent razendsnel internet en eindeloze bandbreedtes. Het zorgt ervoor dat miljarden apparaten met het internet kunnen worden verbonden en maakt data-uitwisseling van gigabytes per seconde mogelijk.

Er wordt al druk gewerkt aan allerlei proefprojecten. In Maastricht heeft VodafoneZiggo afgelopen zomer het eerste 5G-basisstation geïnstalleerd. T-Mobile gaat drie testlocaties voor het netwerk openen in Den Haag. En de KPN heeft een 5G-testnetwerk aangelegd in de Johan Cruijff Arena, waarbij 5G wordt gebruikt om camerabeelden in hoge resolutie te verwerken en zo de bezoekersstromen beter te kunnen begeleiden. En ook internationaal wordt er volop warmgedraaid. De 3,5 GHz-band waarop 5G gaat draaien is daarbij cruciaal en de EU gaf in mei al aan dat die frequenties moeten worden vrijgegeven.

Afluisterfrequentie

Maar dat is een probleem. 3,5 GHz is ook de frequentieband die de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) gebruiken om het mobiele data- en telefoonverkeer in de gaten te houden. Meteorologen over de hele westerse wereld vrezen dat de apparatuur wordt gestoord waarmee bijvoorbeeld waterdamp in de atmosfeer wordt gemeten. En de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is bang dat 5G de communicatie met allerlei satellieten gaat verstoren.

Brett Tarnutzer, hoofd van de WRC, denkt dat het allemaal wel meevalt. “Uit onderzoeken blijkt dat 5G en zijn mmWave-spectrum veilig en efficiënt kan bestaan naast de communicatie met allerlei weer- en communicatiesatellieten.” Als allerlei partijen op deze manier hun eigen gebiedjes proberen af te schermen, vindt Tarnutzer, heeft dat grote gevolgen voor de wereldeconomie.

Handrem

Intussen kiest Nederland ervoor om 5G te introduceren met de handrem erop. Er wordt een 700 megahertz-band beschikbaar gesteld, maar die heeft onvoldoende capaciteit om echte 5G-snelheden mogelijk te maken. Misschien kunnen de besprekingen in Sharm el-Sheikh de boel vlot trekken.

Bronnen: ITU / BBC News / KIJK 11 – 2019

Beeld: André Kesseler

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws