5 generaties mobiel dataverkeer

KIJK-redactie

05 September 2019 10:59

5G netwerk

Zoals de naam al verraadt, is 5G de vijfde generatie in de stamboom van mobiel dataverkeer. Wat waren de voorvaderen?

1G

Het eerste netwerk voor mobiele telefonie werd in de jaren tachtig ontwikkeld. De eerste draadloze mobiele telefoons zagen eruit als bakstenen en je kon er alleen maar mee bellen.

2G

Was in gebruik van halverwege de jaren tachtig tot 2003. Met 2G werd beperkte datacommunicatie zoals sms en mms mogelijk, aanvankelijk met ‘snelheden’ van 3 tot 4 kilobyte per seconde.

3G

De revolutie in mobiele communicatie begon rond 2001 met veel grotere snelheden en de mogelijkheid om via internet te communiceren. Diensten als e-mailen en videostreamen via de smartphone werden mogelijk.

4G

Een grote verbetering van het 3G-netwerk vanaf 2010, door hogere snelheden (tot wel vijftig keer 3G) en minder vertraging, waarmee multimediaal gebruik van de smartphone universeel toegankelijk werd.

5G

De nieuwste generatie overtreft 4G niet alleen qua snelheid en bandbreedtes, maar biedt ook nieuwe functionaliteiten, zoals het Internet of Things en toepassingen als zelfrijdende auto’s.

Dit is een kader uit het artikel ‘Internet geeft gas’ te vinden in KIJK 10/2019. Deze editie ligt vanaf 19 september in de winkel tot en met 16 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Artikelen