600 jaar oude bh’s gevonden in Oostenrijks kasteel

kijkmagazine

30-07-2012 16:00:10

Tijdens de verbouwing van een Oostenrijks kasteel hebben archeologen vier bh’s gevonden van zo’n 600 jaar oud. Dat betekent dat het kledingstuk vierhonderd jaar ouder is dan altijd werd gedacht.

Oostenrijkse archeologen, onder wie Beatrix Nutz van de Universiteit van Innsbruck, hebben vier bh’s gevonden uit de vijftiende eeuw. Zoals de afbeelding bij dit bericht laat zien, bestaan de bh’s uit duidelijk te onderscheiden cups. Ook was het ondergoed volgens de onderzoekers versierd met kant.

De bh’s werden gevonden tijdens een verbouwing van het vijftiende-eeuwse Lengbergkasteel in Oostenrijk. Ze lagen in een ruimte vol met kledingstukken, verstopt op de tweede verdieping van het gebouw. De vondst werd al in 2008 gedaan, maar is pas vorige week naar buiten gebracht.

Deze vertraging zat hem onder andere in de koolstofdatering waarmee is vastgesteld dat de bustehouders daadwerkelijk uit de vijftiende eeuw stammen en niet later in het kasteel terecht zijn gekomen. Daarmee zet de vondst de modewereld behoorlijk op zijn kop, want lang werd gedacht dat de bh pas in de negentiende eeuw zijn intrede deed. Daarvoor had je al wel het korset, maar deze archeologen laten zien dat dat dus niet de eerste vorm van boobie support was. De bh verscheen in 1900 dus niet voor het eerst in het modebeeld, maar was simpelweg bezig met een zeer succesvolle comeback.

Bronnen: LiveScience, University of Innsbruck

Beeld: Beatrix NutzPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis