635.000 Marskraters in kaart gebracht

kijkmagazine

15-06-2012 09:00:28

Kraters op Mars

Twee Amerikaanse wetenschappers hebben een catalogus samengesteld die meer dan 635.000 kraters op de planeet Mars bevat. Hiervan hebben er 384.343 een diameter groter dan een kilometer.

Daarmee is het de grootste kratercatalogus van een planeet of maan tot nu toe. De gigantische database is het werk van astronoom Stuart Robbins en geoloog Brian Hynek, die zich vier jaar lang bogen over gegevens die met name door de NASA-sondes Mars Odyssey en Mars Global Surveyor werden verzameld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder andere is de catalogus van nut om toekomstige missies naar Mars veiliger te maken, zegt Robbins. “Je wilt niet landen in een regio waar het barst van de kraters.” Ook kun je met de lijst een goede onderzoekslocatie uitzoeken als je bent geïnteresseerd in geologische verschijnselen die met name in kraters te vinden zijn. “Onze database bevat gegevens over een aantal van dit soort verschijnselen, zoals mogelijk door water veroorzaakte aardverschuivingen”, aldus Robbins.

Op eenzame hoogte

Vergelijkbare catalogi voor andere objecten, zoals de maan of Mercurius, zijn er nog niet, zegt Robbins. “Wel is er pas een artikel verschenen over kraters groter dan 3 kilometer op de asteroïde Vesta en wordt er gewerkt aan databases van maankraters groter dan 5 kilometer en Mercuriuskraters groter dan 10 kilometer. Ook zijn er misschien een paar van manen van buitenplaneten, maar volgens mij bevatten die niet alle kraters met diameters groter dan in 1 kilometer. Daar hebben we simpelweg de data nog niet voor.” Kortom, vooralsnog staat de kratercatalogus van Robbins en Hynek zowel qua grootte als volledigheid op eenzame hoogte.

Bronnen: Journal of Geophysical Research – Planets (1), Journal of Geophysical Research – Planets (2), American Geophysical Union

Beeld: Robbins & Hynek (2012)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar