AI maakt nachtmerrie-maskers

kijkmagazine

26-10-2018 12:59:18

Deze monsterlijke ‘gezichten’ wil je niet in een donker steegje tegenkomen.

Halloween staat om de hoek en creatieveling Matt Reed is er klaar voor. Door kunstmatige intelligentie op de meest fantastisch afgrijselijke manier te gebruiken, maakte hij een scala aan ‘maskers’ die je nachtmerries bezorgen. Koude rillingen – check.

Lees ook: Foto’s: zo zag je dierentuindieren nog nooit

Training

Meer dan 5000 Halloweenmaskers voerde Reed in zijn computer in voor het griezelige project, dat op hetzelfde principe berust waarmee computers tegenwoordig ware kunstwerken maken. Met behulp van een algoritme, een zogeheten Generative Adversarial Network (GAN), werden terugkomende patronen – zoals enge, lichtgevende ogen of scherpe tanden –  gescand, én werd er vervolgens een eigen creatie, passend in dat patroon, uitgepompt.

Hoe meer foto’s het algoritme voor de kiezen krijgt, hoe ‘beter’ het resultaat. In september deed de Amerikaan ook al een poging, maar dat leek volgens hem nog nergens naar. Hij lijkt het proces onderhand goed onder de knie te hebben, want de ‘gezichten’ die hij op Twitter postte zijn zacht gezegd creepy.

Koude rillingen

Waarom breekt het koude zweet je uit als je de maskers ziet? Volgens de maker heeft het te maken met het gebrek aan details. “Het laat niet alles zien, dus er is ruimte genoeg voor je verbeelding om in te vullen”, vertelde hij New Scientist. Klinkt logisch – hetzelfde zie je vaak in horrorfilms; het monster is het engst zolang je nog niet precies weet wát het is.


En hé, als je denkt: ‘zo eng zijn ze helemaal niet’, raad ik aan om het ’s nachts nog eens te proberen. Vrij zeker dat je je dan een ongeluk schrikt als je als de avond van de 31e een hoek om loopt en oog in oog staat met een van Reeds creaties.

Bronnen: New Scientist, IFLScience

Beeld: Matt Reed/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis