‘Aantal dino’s nam voor meteorietinslag al af’

Laurien Onderwater

19-04-2016 09:00:04

Dinosaurus afname

Dinosaurussoorten namen 50 miljoen jaar vóór de enorme meteorietinslag al af in aantal.

Hoe de dinosaurussen precies uitstierven 66 miljoen jaar geleden is nog altijd voer voor discussie. Aangenomen wordt dat de meteoriet – die in Chicxulub een krater van 180 kilometer breed achterliet – de boosdoener was. Maar onderzoekers van de Universiteit van Bristol claimen nu dat de gigantische beesten al in aantal soorten afnamen voordat de beruchte meteoriet insloeg.

Tot deze conclusie kwamen ze na het uitvoeren van meerdere statistische analyses in combinatie met informatie van fossielen. Paleontologen dachten voorheen dat dino’s juist in soortenaantal toenamen voordat ze door de meteorietinslag werden uitgeroeid. Maar 50 miljoen jaar voordat de meteoriet insloeg, verliep het uitsterven van soorten al sneller dan het vormen van nieuwe. Gevolg: dino’s namen in soorten af.

Geen Jurassic Park

Volgens de ‘oude’ theorie zorgde de meteorietinslag voor enorm veel stof, waardoor de zon werd verduisterd en de aarde op korte termijn sterk afkoelde. Een kettingreactie werd in gang gezet: de vegetatie groeide niet meer, planteneters verhongerden en de carnivoren op hun beurt ook.

Het nieuwe onderzoek beweert dat ook andere factoren – zoals geografische afzondering of vulkanische activiteit – voor de meteorietinslag verantwoordelijk waren voor de afname in dinosaurussoorten. Dus zelfs al was de enorme meteoriet nooit ingeslagen, dan was een Jurassic Park-scenario volgens de onderzoekers nog steeds niet heel realistisch geweest.

Bronnen: PNAS, University of Bristol via EurekAlert!

Beeld: 7854/PixabayPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar