‘Aantal kernwapens neemt toe’

André Kesseler

05-06-2013 09:30:18

De meeste landen die over nucleaire wapens beschikken, zeggen dat ze hun arsenaal willen terugdringen. Maar wereldwijd wordt er geen vooruitgang geboekt.

Dat is tenminste de conclusie van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Het SIPRI deed onderzoek naar de vijf grootste ‘nucleaire staten’ (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië) en daaruit bleek dat die ofwel werken aan nieuwe nucleaire wapens en raketsystemen, ofwel van plan zijn om daarmee te beginnen.

Volgens het SIPRI houden westerse landen, hoewel ze allerlei non-proliferatieverdragen hebben getekend, hun voorraden op peil. Bovendien lijkt het erop dat China, Pakistan en India nog steeds atoombommen produceren. De laatste twee hebben daarnaast projecten opgestart om de raketsystemen te verbeteren waarmee de wapens naar hun doel worden gebracht. En Pakistan is ook nog bezig om de plutoniumfabriek in Khushab uit te breiden.

98a09dc5041a88e0

Begin van dit jaar konden acht landen (de vijf grootste plus Pakistan, India en Israël) volgens het SIPRI beschikken over 4400 operationeel inzetbare atoombommen, waarvan zo’n tweeduizend vrijwel meteen gelanceerd kunnen worden. Als alles wordt meegeteld, komen de landen samen tot 27.265 nucleaire wapens.

Het instituut schat verder dat Israël ongeveer tachtig atoomwapens heeft: vijftig voor de Jericho II-ballistische raketten en dertig ‘zwaartekrachtbommen’ die uit een vliegtuig kunnen worden gedropt.

Bronnen: SIPRIThe Guardian

Beeld: US ArmyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws