‘A.I. voorspelt uitkomst rechtszaak’

Naomi Vreeburg

25 October 2016 11:00

rechter

Kunnen algoritmes onze rechters vervangen? Dat niet, maar deze onderzoekers claimen dat A.I. wel in staat is uitspraken van de rechter te voorspellen.

Kunstmatige intelligentie geeft gevechtspiloten al het nakijken, verslaat de wereldkampioen Go en fopt ons met geluidsfragmenten. En nu laten Britse en Amerikaanse onderzoekers in een studie zien dat A.I. ook nog aardig uit de voeten kan met de rechtspraak. Hun algoritme kan uitkomsten van rechtszaken redelijk goed voorspellen.

Overtreding?

De wetenschappers bestookten de kunstmatige intelligentie met een aantal rechtszaken en hun uitkomsten. Hiermee werd het algoritme getraind om patronen te herkennen die leidden tot de uitspraak overtreding of juist geen overtreding. Vervolgens begon het echte werk en moest de kunstmatige intelligentie zelf uitspraken genereren aan de hand van een voor hem onbekende rechtszaak.

Bij ongeveer drie kwart van de rechtszaken gaf het algoritme dezelfde uitspraak als de rechter had gedaan: overtreding of geen overtreding. De volgende stap van de onderzoekers is om het systeem nog accurater te maken.

Geen eigen rechter spelen

Vind je dit angstaanjagend klinken? Geen paniek. De onderzoekers hebben aangegeven dat ze hun algoritmes niet willen inzetten om rechters te vervangen. Ze zijn volgens de wetenschappers wel een handige tool om patronen te herkennen in het huidige juridische systeem.

Dat het inderdaad geen goed idee is om kunstmatige intelligentie voor eigen rechter te laten spelen, beaamt computeranalist Matt Jones aan de BBC. Hij vertelt dat deze algoritmes nog niet in staat zijn om nuance te begrijpen en de bredere context van een rechtszaak. “In sommige situaties kan dit gevaarlijk zijn voor de rechtszaak.” En dat moeten we natuurlijk niet willen.

Bronnen: Peer J Computer Science, The Guardian, BBC


Meer Nieuws