Amerikaanse leger wil wapens printen

KIJK-redactie

30-07-2014 13:00:56

Het Amerikaanse leger wil 3D-printers niet alleen gebruiken voor medicijnen en voedsel, maar ook voor het ontwikkelen van wapens die niet met de huidige technieken kunnen worden gemaakt.

Het Amerikaanse leger wil 3D-printers inzetten voor verschillende doeleinden, zo blijkt uit de nieuwe uitgave van Army Technology, dat deze editie geheel in het teken staat van 3D-printen. Het hoogste doel dat ze willen behalen, is het maken van wapens met deze technologie.

3D-printers kunnen metalen bepaalde vormen geven die onmogelijk zijn om te maken met een andere machine. Zo probeert het leger al lange tijd zogenoemde springkoppen – explosieven die een raket doen ontploffen – te ontwikkelen die in een bepaalde richting draaien. Dit zorgt ervoor dat de raket effectiever kan exploderen. Hiervoor hebben de springkoppen een specifieke vorm nodig die een 3D-printer kan produceren.

Geprint menselijk weefsel

Het leger hoopt binnenkort niet alleen onderdelen van wapens te ontwikkelen, maar ook complete raketten en geweren. De huidige technieken die ze hiervoor gebruiken zijn erg duur en het inzetten van 3D-printers om deze wapens te maken, zal de kosten flink omlaag brengen.

Naast het ontwikkelen van wapens, wil het leger ook medicijnen en voedsel maken met 3D-printers. Er wordt zelfs gewerkt aan heus geprint menselijk weefsel om wonden, opgedaan in het slagveld, mee te genezen.

Bronnen: Army Technology (PDF), Popular Science

Tekst: Naomi JansenPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws