Amerikaanse soldaten krijgen vertaalhulp

André Kesseler

02 September 2011 16:00

Lockheed Martin heeft een systeem bedacht waarmee Amerikaanse soldaten effectiever met de lokale bevolking kunnen communiceren.

Amerikaanse troepen gaan nog wel eens ergens op bezoek, maar ze staan er nou niet meteen bekend om hun language skills. Een Amerikaan, zeker als-ie in het leger zit, spreekt één taal min of meer vloeiend en dat is Engels.

Daarom komt Lockheed Martin met de LinGo Link, een communicatiesysteem dat soldaten tijdens een buitenlandse missie op elk gewenst moment in contact brengt met een team van ervaren vertalers. De vertalers blijven veilig in ‘de Steets’. De verbinding wordt tot stand gebracht via normale, commerciële mobiele telefoons, Wi-Fi, of via beveiligde tactische breedbandsystemen als MONAX.

Via een speciale smartphone kan de soldaat de vertaler niet alleen laten meeluisteren, maar ook real time videobeelden, foto’s en tekst uitwisselen. Bovendien kan de vertaler zorgen voor wat Lockheed Martin ‘whisper-in-the-ear’ noemt, waarbij de soldaat informatie ingefluisterd krijgt over hoe hij zich op dat moment het beste kan opstellen. Op welk moment geef je een hand, hoe behandel je een stamoudste, wat zijn de wetten in een bepaald land… Dat soort zaken.

Bronnen: Defence Talk, Lockheed Martin

Beeld: US Army


Meer Nieuws