Amerikaanse soldatenhelm kan veel beter

André Kesseler

25 November 2010 10:00

Er gaan al een tijdje geruchten dat de huidige Amerikaanse soldatenhelmen meer kwaad doen dan goed. Dat blijkt niet te kloppen, maar er is wel ruimte voor verbetering.

Als je de critici en bepaalde onderzoeken mag geloven, concentreert de helm die Amerikaanse soldaten nu dragen schokgolven van bijvoorbeeld een explosie op één plek in de hersenen. Daardoor zou de schade juist groter worden dan zonder helm.

Raul Radovitzky van het MIT Institute for Soldier Nanotechnologies en zijn team besloten er opnieuw onderzoek naar te doen. Ze bouwden digitale modellen van een mensenhoofd mét en een mensenhoofd zonder helm, waar ze vervolgens gesimuleerde explosies op los lieten.

Uit de tests bleek volgens Radovitzky dat de helm de schokgolf niet versterkt, maar hij doet ook niet veel om de krachten bij het soldatenhoofd vandaan te houden. Het grootste deel van de drukgolf kon namelijk via het gezicht naar binnen.

Uit simulaties met een motorhelm kwam naar voren dat die in dat opzicht veel beter presteerde. Het MIT-team denkt daarom dat een gezichtsscherm de soldaten beter kan beschermen.

Bronnen: BBC News

Beeld: Los Alamos National Laboratories/MIT Institute for Soldier Nanotechnologies


Meer Nieuws