Amerikanen bedenken kurk voor tunnels

André Kesseler

2012-03-31 13:00:03

Het US Department of Homeland Security heeft een opblaasbare stop laten maken waarmee in geval van nood allerlei tunnels kunnen worden afgesloten.

De resilient tunnel plugs (RTP) bestaan uit verschillende lagen: een gewapende laag Vectran-polymeer, een laag ongewapend Vectran, en dan nog eentje van polyurethaan. Het is de bedoeling dat ze in opgevouwen toestand, als een soort airbag, permanent in allerlei tunnelbuizen worden geplaatst.

Proeven in een testbuis verliepen voorspoedig.

Als de poep dan de ventilator raakt, bijvoorbeeld door een overstroming of een chemische aanval in een metro, wordt de RTP razendsnel opgeblazen, waardoor de tunnelbuis hermetisch wordt afgesloten. In geval van een dreigende overstroming kan de stop met water worden gevuld om hem meer massa te geven en te voorkomen dat hij uit de buis wordt gedrukt.

De Resilient Tunnel Plug heeft een middellijn van 5 meter en is 9,7 meter lang.

ILC Dover, het bedrijf dat de ‘opblaasbare superkurk’ voor het US Department of Homeland Security produceerde, gaat dit jaar allerlei tests doen en is van plan de RTP’s ook aan andere landen te verkopen.

Bron: Wired

Beeld: ILC Dover


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.