Permanent andere persoonlijkheid door paddo’s?

KIJK-redactie

04 October 2011 16:00

Uit nieuw onderzoek blijkt dat paddo’s invloed hebben op je persoonlijkheid. Niet alleen tijdens het gebruik van de drug, maar ook een jaar later nog – en misschien wel langer.

Paddo’s zijn paddenstoelen die de bestanddelen psilocybine en psilocine bevatten, die ervoor dat je je beter gaat voelen en dingen gaat zien die er niet zijn. Tijdens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, kregen proefpersonen een dosis psilocybine toegediend. Dat leidde ertoe dat ze een veel opener karakter kregen, wat inhoudt dat ze gevoeliger en nieuwsgieriger werden, een rijkere fantasie kregen en meer geïnteresseerd raakten in kunst. En die verandering in persoonlijkheid was er veertien maanden later nog steeds.

“Dat eigenschappen van mensen veranderen, is erg raar”, zegt Katherine MacLean, onderzoeker aan The Johns Hopkins University School of Medicine. “Persoonlijkheden veranderen normaal gesproken niet meer na de leeftijd van 25 of 30. Dit is een van de eerste onderzoeken die aantoont dat het karakter van volwassenen dus wel kan veranderen.”

Aan het onderzoek deden 52 volwassenen vrijwillig mee. De studie bestond uit twee delen. In het ene deel kregen de deelnemers een relatief hoge dosis psilocybine of een placebo. In het andere deel kregen mensen psilocybine in verschillende doses.

Van tevoren werd de persoonlijkheid van elke deelnemer getest. Dit werd twee tot drie maanden later nog eens gedaan, en nog een keer na veertien maanden. Hieruit bleek dat de deelnemers veel opener waren geworden. Dit gold vooral voor de dertig mensen die aangaven dat ze een ‘betoverende’ ervaring hadden gehad na hun dosis. Dit houdt in dat ze er heel blij en vredig van werden en zich voelden alsof ze in een andere wereld waren.

“We moeten nog meer onderzoek doen om erachter te komen hoe het kan dat de persoonlijkheidsverandering zo lang aanhoudt”, zegt MacLean. “Als mensen er na veertien maanden nog iets van merken, kan het misschien ook wel een permanente verandering zijn. We zijn van plan daar nog achter te komen.”

Bronnen: The Daily Point, LiveScience, ScienceDaily

Beeld: Bruce McKay~YSP


Meer Nieuws