Anti-mijnendrone vervangt dolfijnen

André Kesseler

30-08-2019 15:50:22

onderwaterdrone

Een onderwaterdrone die mijnenvelden op kan sporen, is klaar voor productie.

Het systeem heet Knifefish en werd ontwikkeld door General Dynamics. Het is de bedoeling dat de torpedo-achtige robotvaartuigen van de nieuwe Amerikaanse Littoral Combat Ship worden gelanceerd en dan geheel zelfstandig op zoek gaat naar zeemijnen. Een taak die tot voor kort onder meer door speciaal daarvoor getrainde dolfijnen en zeeleeuwen werd uitgevoerd.

Lees ook:

Zeemijnen kunnen jarenlang op de zeebodem liggen wachten op een slachtoffer en ze zijn verrassend effectief. Van de 19 marineschepen die de Amerikanen na de tweede wereldoorlog verloren, vielen er 15 ten prooi aan zeemijnen

Onschadelijk maken

Knifefish gebruikt sonar om mijnen op of onder de zeebodem op te speuren. Het systeem vindt ze niet alleen, maar geeft – in tegenstelling tot de getrainde dieren – ook aan wat voor soort mijn het is. En dat maakt het onschadelijk maken een stuk eenvoudiger.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Amerikaanse marine heeft 30 ‘messenvissen’ besteld. 24 voor de Littoral Combat Ships (foto hieronder) en de overige zes voor andere schepen.

Bronnen: Popular Mechanics, US Navy

Beeld: US Navy

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes