Antibiotica werken genezing griep tegen

Marysa van den Berg

17 March 2011 16:00

Te veel antibiotica is niet goed. Niet alleen omdat ze resistentie in de hand werken, maar ook omdat een kuurtje vriendelijke bacteriën doodt. En juist die hebben we hard nodig om griepvirussen uit te roeien, blijkt nu.

Dit ontdekte een team van immunologen van de Yale-universiteit, geleid door Akiko Iwasaki, door muizen te behandelen met het antibioticum neomycine. Gek genoeg bleken de muizen die dit antibioticum kregen toegediend sneller grieperig te worden dan de muizen die het middel niet kregen. Antibioticum maakte dus in dit geval zieker in plaats van beter, omdat het de bacterie doodt die ons juist helpt de virussen te bestrijden.

Waar dat door komt: de betreffende bacteriën geven ons immuunsysteem een broodnodig zetje tijdens een virusinfectie. Dit doen ze door een enorm eiwitcomplex te activeren: het inflammasoom (genoemd naar inflammatie oftewel ontsteking). Dit complex produceert allerlei stoffen die het immuunsysteem alert maken op ziekteverwekkende indringers en helpt zo die op te ruimen.

Om welke bacterie het precies is gaat, is nog onbekend. Maar Iwasaki denkt hij tot de Lactobacillus-geslacht behoort; de melkzuurbacterie in onze darmen die deel uitmaakt van een gezonde darmflora. Een multifunctionele bacterie dus.

Al met al laat dit onderzoek zien dat we nog voorzichtiger moeten zijn met antibioticagebruik, vooral wanneer de griep heerst.

Bronnen: Nature News

Beeld: CDC


Meer Nieuws