Antieke muizenval maakt slachtoffer

Naomi Vreeburg

06 February 2016 13:00

Een 155 jaar oude muizenval die in een Brits Museum tentoon wordt gesteld, blijkt na al die jaren nog effectief. 

Een indringer liep onlangs ongestoord het Museum of English Rural Life binnen. En dit werd hem fataal. De conservator vond de onuitgenodigde gast namelijk een tijdje later dood terug in een opstelling van het museum. De indringer was overigens geen mens, maar een muis. Het dier belandde – of all places – in een 155 jaar oude muizenval die tentoongesteld werd. De muis liet daarmee zien dat het apparaat nog steeds zijn werk doet.

muizenvaloud

Nou ja, zijn werk… Eigenlijk hoort deze antieke muizenval – Perpetual Mouse Trap genoemd – geen dieren te doden, zo valt te lezen in het patent dat het Britse bedrijf Colin Pullinger & Sons in 1861 voor het concept kreeg. Het apparaat wordt omschreven als een muizenval die meerdere levende muizen weet te vangen.

Het mechanisme van deze muizenval is best briljant. Wanneer een muis voedsel ruikt in de val, kruipt hij door de ingang en belandt op een houten balk. Deze balk werkt als een wip: als het dier eroverheen loopt, klapt de ene kant van de balk door het gewicht van de muis naar beneden. De andere kant komt omhoog en sluit zo de ingang af. Vervolgens kan het beest alleen nog maar rechtdoor lopen, waardoor de balk terugkeert naar zijn oorspronkelijke stand. De muis zit gevangen en de ingang is weer vrij voor een ander slachtoffer.

muizenval1

De curator van het Engelse museum vond de dode muis op woensdag en stuurde gelijk een mailtje naar zijn collega’s met de nodige humor. “Er blijkt een dode muis in de Perpetual Mouse Trap te zitten. Volgens de database hoort hij hier niet in te zitten.”

Wat er precies met de muis wordt gedaan, is nog niet zeker. Het personeel denkt aan een begrafenis voor de muis – die uiteraard live kan worden bijgewoond. Het kan ook zijn dat het beestje wordt opgezet en in de toekomst naast de muizenval zal staan.

Bron: Gizmodo, Popular Mechanics

Beeld: Museum of English Rural Life, The Novium Museum


Meer Nieuws