Deze app beoordeelt je wonden

Laurien Onderwater

23-01-2018 12:59:20

wonden

Een nieuwe, experimentele applicatie voor je smartphone moet postoperationale wondinfecties sneller detecteren.

Elk jaar keren duizenden mensen na een operatie terug naar het ziekenhuis vanwege een postoperationele wondinfectie (POWI). En dat kan gevaarlijk zijn voor de patiënt en kost bovendien veel geld. Om dergelijke wonden eerder te detecteren, hebben onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin een experimentele app ontwikkeld, genaamd WoundCare.

Wondfoto’s uploaden

In de app moeten patiënten geregeld foto’s van hun wond uploaden. Deze beelden worden vervolgens beoordeeld door verplegers. Op deze manier kan snel worden gedetecteerd of het hier inderdaad om een infectie gaat – en of het nodig is om terug te keren naar het ziekenhuis – of dat het vals alarm is.

De app is onlangs uitgeprobeerd door 40 patiënten die vlak ervoor een vasculaire operatie hadden ondergaan. Twee weken langs moesten de herstellende mensen dagelijks een foto van hun wond maken met de WoundCare-app en die uploaden op een server, zodat verplegers ernaar konden kijken. Daarnaast moesten de vaatpatiënten ook enkele vragen beantwoorden over symptomen waaraan ze al dan niet leden.

De foto’s werden binnen 9,7 uur beoordeeld. Gedurende de test ontdekten de verplegers zeven wondcomplicaties en één foutnegatief geval.

Handig?

Patiënten waren tevreden over het gebruiksgemak van de app en de zekerheid dat hun wonden regelmatig werden gecontroleerd. Probleem is natuurlijk wel dat niet iedereen een smartphone heeft, laat staan dat hij of zij weet hoe de app werkt.

Bovendien bezorgde het beoordelen van de wonden de verplegers een hoop extra werk. Daarom wordt gesuggereerd dat de beoordelingen moeten worden afgehandeld door een speciaal programma voor overgangszorg, in plaats van dat verpleegkundigen dit als extra taak krijgen.

Waarschijnlijk zal het nog wel even duren voordat de app echt wordt ingezet bij patiënten die net een operatie hebben ondergaan. Er moeten eerst nog meer tests mee worden gedaan. Toch stelt deze aanpak artsen in staat om eerder in te grijpen in plaats van te wachten tot patiënten terugkomen met wondinfecties.

En je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen.

Bronnen:  Journal of the American College of Surgeons, New Atlas

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis