App wijst blinden de weg op vliegveld

KIJK-redactie

04-08-2014 16:00:42

Slechtziende mensen vinden het erg lastig om de weg te vinden op een vliegveld. Hier is nu een oplossing voor bedacht: een app wijst ze de weg.

Voor mensen die weinig mankeren aan hun ogen is het soms al een hele opgave om de juiste balie op een vliegveld te vinden, laat staan voor blinden. De Internationale luchthaven van San Francisco en het Amerikaanse bedrijf Indoo.rs maken het leven van slechtzienden er een stukje gemakkelijker op. Zij hebben een app ontwikkeld die deze mensen helpt om de juiste locaties op het vliegveld te vinden.

500 bakens zullen op het vliegveld worden geplaatst. Via Bluetooth maken zij verbindingen met mobiele telefoons. Vervolgens sturen zij informatie over onder andere nabijgelegen balies, koffietentjes en vertrekhallen. Deze informatie verschijnt niet alleen op het telefoonscherm, maar kan ook worden beluisterd. De app geeft instructies over hoe je het beste bij je bestemming komt.

Flessendop

Deze informatiezenders zullen niet groter zijn dan flessendoppen en werken op batterijen. Je zou denken dat die heel snel leeg zijn, maar dit valt reuze mee. De batterijen hoeven de eerste vier jaar niet vervangen te worden.

Hoewel de app speciaal ontworpen is voor blinden, kunnen mensen die weinig of niets mankeren aan hun ogen er ook van profiteren. San Francisco Airport zal de komende maand de prototypes testen.

Bron: Engadget

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Margan ZajdowiczPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws