Architectenbureau zet huizen op de rails

KIJK-redactie

07 January 2011 10:00

Gebouwen op rails te zetten om ze daarna rond te kunnen rijden. Dat plan heeft een Zweeds architectenbureau bedacht voor de Noorse stad Åndalsnes.

Uit een verleden als werf voor de bouw van booreilanden liggen in Åndalsnes een groot aantal ongebruikte spoorlijnen. Het architectenbureau Jägnafält Milton bedacht hier een nieuwe bestemming voor: ze gebruiken als fundering voor gebouwen. Afhankelijk van het seizoen en het weer kunnen de gebouwen dan binnen de stad een andere positie krijgen.

Volgens een van de eigenaren van het architectenbureau, Konrad Milton, heeft het plan, dat de derde prijs kreeg in een ontwerpwedstrijd, twee grote voordelen. Ten eerste is het gemakkelijker om gebouwen op rails te zetten dan ze te slopen en een nieuwe fundering aan te leggen. Daarnaast speelt het in op de verschillende behoeftes van de stad, afhankelijk van het seizoen. In de zomer zit de stad namelijk vol toeristen en backpackers, maar in de winter is het er guur en koud en vinden activiteiten voornamelijk binnen plaats.

Wellicht dat we in de toekomst soortgelijke ontwerpen van Milton zullen tegenkomen. “In het geval van Åndalsnes zijn de spoorlijnen in zo’n overvloed voorhanden dat het een logische keuze is om ze te gebruiken. Maar het idee van rijdende gebouwen zou ook goed kunnen werken op plekken waar er een teveel is aan asfalt of andere harde grondoppervlakken, zoals oude militaire luchthavens of havens”, aldus de architect.

Bronnen: Wired

Beeld: Jagnafalt Milton


Meer Nieuws