Area 6-mysterie opgelost?

André Kesseler

10-03-2016 13:00:52

In Area 6, vlakbij het beroemde Area 51, is via Google Earth een mysterieus complex te zien. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat het is.

Het complex Area 6 ligt zo’n 120 kilometer ten noordwesten van Las Vegas en er zijn wat forse hangaars en bijgebouwen te zien. Maar wat vooral opvalt, is de 1,6 kilometer lange start- en landingsbaan die te smal is voor normale (gevechts)vliegtuigen.

Omdat de ultrageheime basis in Area 51 zo ongeveer om de hoek ligt (nou ja, op een kilometertje of twintig afstand) waren de speculaties natuurlijk niet van de lucht. Want wat zou de Amerikaanse regering in Area 6 nu allemaal weer verstoppen? Nog meer aliens? Nog geheimere supervliegtuigen? Het antwoord lijkt een beetje minder spannend dan dat.

Area-6-hangars6

Na maanden aandringen kreeg de Amerikaanse krant Las Vegas Review Journal eindelijk een mailtje van Darwin Morgan, woordvoerder van de National Nuclear Security Administration. Hij zegt over de in 2005 aangelegde basis dat die wordt gebruikt door Defensie en door Homeland Security (het Amerikaanse ministerie voor binnenlandse veiligheid) voor testvluchten met allerlei onbemande toestellen.

“Het luchtruim rond de basis is gesloten voor het overige luchtverkeer, waardoor allerlei toestellen kunnen worden getest”, mailt Morgan. Volgens de woordvoerder zou het vooral gaan om het beproeven van allerlei (nieuwe) sensors, waaronder geavanceerde camera- en radarsystemen.

IS-gebied

Area 6 lijkt een logische plek voor dat soort activiteiten. De onherbergzame regio waar de basis te vinden is, de Yucca Flats, heeft namelijk best wat gemeen met de gebieden in Libië en Irak waar IS-strijders zich schuil houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onder de toestellen die er rondvliegen, zijn ongetwijfeld de RQ-4 Global Hawk en de MQ-9 Reaper, het onbemande toestel waar ons land er ook vier van heeft gekocht. Volgens sommigen zouden er in de grote hangaar ongeveer vijftien van die MQ-9s passen.

Bronnen: LiveScienceLas Vegas Review Journal

Beeld: Google EarthPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar