Waarom heet Area 51 Area 51?

André Kesseler

27 August 2014 13:00

Area 51 is een van de meest besproken plekken ter wereld. Het is een geheime basis waarvan de Amerikaanse overheid het bestaan jarenlang actief ontkende. Maar waarom heet het eigenlijk Area 51?

In de loop der jaren heeft de geheime basis op 120 kilometer ten noorden van Las Vegas een heleboel bijnamen gehad zoals: The Container, Dreamland, Watertown, The Box en Paradise Ranch… Maar de meeste mensen kennen hem als Area 51, de basis waarvan sommigen beweren dat daar al sinds de jaren veertig verschillende aliens en hun ruimtevaartuigen verborgen worden gehouden.

Dat laatste lijkt ons sterk, maar zeker is wel dat de Amerikanen het afgelegen gebied al heel lang gebruiken om allerlei nieuwe vliegtuigen te testen. Het (nog steeds) futuristisch ogende spionagevliegtuig de SR-71 vloog er in de jaren zestig rond, net als de B-2 stealth-bommenwerper en de voorloper van de F-117 Nighthawk.

Officieel heet de basis, die 37 bij 40 kilometer beslaat, de Groom Lake Test Site. De naam Area 51 komt voort uit een poging om de woestijn van Nevada, waar ‘Groom Lake’ deel van uitmaakt en de VS de eerste atoombommen testte, overzichtelijk in te delen. In de jaren vijftig werd het daarom verdeeld in dertig areas. Een nucleair testgebied iets ten noorden van Groom Lake heet bijvoorbeeld area 13 en er is ook een area 1.

Dat men de geheime basis Area 51 noemde, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het gebied ernaast area 15 heet. Niet zo’n heel groot mysterie dus, in tegenstelling tot de basis zelf, die nog steeds met enorme hekken is afgesloten en waar vrijwel zeker nog een deel van de Amerikaanse ‘sectie stiekem’ huist.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws