Koninklijke Luchtmacht gaat vier MQ-9 Reapers kopen

André Kesseler

25-11-2014 11:00:37

Zo goed als zeker gaat de Koninklijke Luchtmacht vier MQ-9 Reapers kopen. Deze geavanceerde onbemande toestellen worden vooralsnog alleen als verkenners ingezet. Maar ook daarvoor moeten de vliegers een gedegen opleiding volgen. KIJK bezocht alvast de plek waar dat zal gebeuren.

Als je in de buurt van het stadje Alamogordo over U.S. Highway 70 rijdt, kan het zijn dat je wordt gevolgd. Ontsnappen gaat niet lukken en in de spiegels kijken, heeft geen zin, want ‘de vijand’ bevindt zich niet achter je, maar hoog in de lucht. Zijn ogen blijven genadeloos op je gericht en kunnen op kilometers afstand de rubbers van je ruitenwissers in beeld brengen. De brave burgers in dit deel van de zuidelijke staat New Mexico zijn overigens volkomen veilig. Ze worden alleen even gebruikt als een soort oefenmuis voor een geavanceerd onbemand toestel, de General Atomics MQ-9 Reaper.

Op een paar kilometer van Alamogordo ligt namelijk Holloman Air Force Base, waar onder meer Franse, Britse en uiteraard Amerikaanse vliegers worden opgeleid omzo’n MQ-9 of een MQ-1 Predator te kunnen bedienen. Binnenkort krijgen zewaarschijnlijk gezelschap van Nederlandse collega’s. Want als de onderhandelingen succesvol worden afgerond, ondertekent Nederland mogelijk nog voor de zomer een contract met de Amerikanen voor de aanschaf van vier Reapers, inclusief alle benodigdheden.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 1/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 11 december 2o14 tot en met 14 januari 2015.

Meer informatie:

Beeld: USAF

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen