Armband geeft seintje bij koorts

Naomi Vreeburg

23 February 2015 09:00

Binnenkort geen geklungel meer met een thermometer in je oor, in je achterste of onder je oksel door deze uitvinding?

Een band om je arm die aangeeft wanneer je koorts hebt; dit presenteerden Japanse onderzoekers gisteren op de IEEE Internal Solid State Circuits Conferentie in San Francisco. Deze wearable moet uitkomst bieden in de gezondheidszorg. De temperatuur van ziekenhuispatiënten hoeft zo niet continue met een thermometer onder de oksel of in het oor te worden gecheckt.

Het flexibele apparaat is uitgerust met siliconen zonnecellen, een piëzo-elektrische luidspreker, een temperatuursensor en een stroomcircuit dat bestaat uit organische onderdelen. Deze laatstgenoemde componenten kunnen met een inkjetprinter worden afgedrukt in zeer dunne laagjes – samen een polymeerfilm genoemd. Wanneer de armband merkt dat je verhoging omslaat in koorts gaat er een alarm af.

Op twee gebieden is de wearable de eerste in zijn soort; nog nooit eerder werd een netwerk van organische materialen gemaakt dat een geluid weet te produceren, zo claimen de onderzoekers. Ook zou het de eerste keer zijn dat een stroomcircuit wordt gemaakt uit zulke deeltjes.

De band wordt bevestigd om je bovenarm, net als een bloeddrukmeter. Niet alleen wordt de temperatuur op deze manier gemeten. Ook andere lichaamsprocessen, zoals de hartslag, worden in de gaten gehouden.

Bronnen: University of Tokyo via EurekAlert!


Meer Nieuws