Vanmiddag slingert een asteroïde langs de aarde

Laurien Onderwater

19-04-2017 09:00:29

Asteroïde 2014 JO25

Vandaag scheert er een gigantische ruimtesteen voorbij de aarde. Het ding is zelfs zo groot dat hij als mogelijk gevaarlijk wordt beschouwd.

Een joekel van een asteroïde zal vanmiddag na 400 jaar weer dichtbij onze aardbol komen. Met een lengte van zo’n 650 meter kan asteroïde 2014 JO25 de aarde heel wat schade aanrichten. Maar – geen paniek – de ruimtesteen zweeft voorbij op een veilige afstand van 1,8 miljoen kilometer. Dat is ongeveer vijf keer de afstand tussen de aarde en de maan.

Lang geleden

Asteroïde 2014 JO25 werd ontdekt in – je raadt het al – 2014 door het Center for Near Earth Object Studies van NASA. Dit is een programma dat in het leven is geroepen om gevaarlijke asteroïden tijdig in het oog te krijgen. Veel is er nog niet bekend over de asteroïde, maar daar biedt deze dag een goede gelegenheid voor. Astronomen plannen het ding te bestuderen met telescopen rondom de hele wereld.

Het is de eerste keer sinds 2004 dat een asteroïde die zo omvangrijk is zo dichtbij zal komen. De laatste keer dat 2014 JO25 in de buurt was, is alweer 400 jaar geleden en de eerstvolgende ‘ontmoeting’ zal ergens in 2600 zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Botsing?

Het dichtste punt van nadering is 14:24 uur Nederlandse tijd. Jammer genoeg overdag, maar gelukkig is het spektakel hier of hier live te volgen met telescopen vanaf de nachtzijde van de aarde.

Wat volgens sterrenkundige Lucas Ellerbroek vooral spannend aan dit nieuws is, is de kans dat zo’n asteroïde ooit met de aarde in botsing komt. “Bij zo’n forse asteroïde zou dit redelijk catastrofaal zijn, maar dergelijk grote asteroïden zijn zo zeldzaam dat ze slechts één keer in de paar duizend jaar op de aarde inslaan.” (Nog) geen zorgen dus.

Bronnen: NASA, Space, ScienceAlert

Beeld: NASA/JPL-CaltechPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)