Auto lacht als hij voorrang geeft

Naomi Vreeburg

21-09-2016 13:00:06

auto lacht

Zweedse ingenieurs willen zelfrijdende auto’s zien glimlachen als ze stoppen voor voetgangers.

Wanneer je wilt oversteken en er komt een auto aangereden, maak je vaak even oogcontact met de chauffeur om te achterhalen of deze voor je zal stoppen of niet. Met een zelfrijdende auto wordt het uitwisselen van een blik een stuk lastiger. Maar niet onmogelijk, zo wil het Zweedse bedrijf Semcon laten zien met dit nieuwe systeem.

Glimlach

De technologie tovert in het onderstaande filmpje een glimlach op de gril van een Mazda 6. Deze auto is niet autonoom, maar het systeem kan volgens de Zweden ook worden toegepast bij zelfrijdende wagens. Wanneer de auto geen voorrang verleent, is zijn glimlach omgevormd tot een horizontale balk. Toegegeven: dan ziet hij er best angstaanjagend uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens het team bevindt het systeem zich nog wel in de beginfase. De technologie zou in de toekomst de bewegingen van de voetgangers moeten scannen om te weten wat hun intenties zijn. Dit zou kunnen met geavanceerdere eye-tracking camera’s en lasersensors.

Veiliger gevoel?

En misschien moeten de Zweden nog even onderzoeken of voetgangers zich daadwerkelijk veiliger voelen wanneer ze voorrang krijgen van een glimlachende auto. Want wie de film Christine ooit heeft gezien, heeft het vast niet zo op auto’s die hun emoties tonen.

Bronnen: New AtlasForbesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar