Auto met menselijke ogen als stuur

KIJK-redactie

28 April 2010 10:00

Een auto besturen alleen door in de juiste rijrichting te kijken: het kan! Een nieuwe technologie maakt een conventioneel stuur overbodig, al zitten er nog wat haken en uhh… ogen aan deze futuristische toepassing.

Wetenschappers van de Vrije Universiteit van Berlijn hebben een auto bestuurd door enkel in een bepaalde richting te kijken; de auto stuurde vervolgens vanzelf die kant op. De auto reed maximaal 50 kilometer per uur. “De volgende stap wordt om de auto 90 kilometer per uur te laten rijden”, zegt Raul Rojas, één van de onderzoekers betrokken bij het project.

Maar Rojas legt de lat hoger. “De grootste uitdaging is om de auto goed te laten rijden in een stad met voetgangers en allerlei andere obstakels.” Maar dat zal een hele klus worden. Want wat als de chauffeur even wil flirten met een knappe jongedame op de stoep? Het zou vervelend zijn als de auto de kijkrichting van de chauffeur dan ook volgt en de vrouw omver rijdt.

Dat beseft het Duitse team ook, en daarom werkt het aan een iets andere versie van de auto. Deze versie combineert de kijkrichting van de chauffeur met GPS-gegevens, camera’s, sensors en lasers.

Eén probleem zal ook bij deze auto blijven bestaan. De chauffeur moet een soort fietshelm op, met daarop verschillende camera’s, waarvan er eentje gericht is op de ogen. En met zo’n ding op je hoofd kun je flirten sowieso vergeten.

Bronnen: PhysOrg.com

Beeld: AFP/ANP


Meer Nieuws