Baarden alleen aantrekkelijk als ze zeldzaam zijn

KIJK-redactie

16 April 2014 16:00

Baard

Volgens onderzoekers zal de baardenhype niet lang meer duren. Baarden zijn namelijk vooral aantrekkelijk als ze zeldzaam zijn.

Gezichtsbeharing is in. Zo erg zelfs dat sommige mannen haarimplantaten laten inbrengen. Reden genoeg voor Australische onderzoekers om te achterhalen of een baard nu ook echt aantrekkelijker is. Hiervoor lieten ze 1700 mannen en vrouwen naar verschillende baarden kijken. En inderdaad, een baard was in het algemeen aantrekkelijker.

Maar ze vonden daarnaast iets opmerkelijks. De aantrekkelijkheid van de baarden hangt af van hoe zeldzaam ze zijn. Hoe meer baarden de proefpersonen te zien kregen, hoe minder aantrekkelijk ze het gezichtshaar vonden. En als er dan een zeldzame gladgeschoren man tussen zat, werd deze juist als knapper beoordeeld.

Evolutionair voordeel

De onderzoekers verklaren dit fenomeen met de negatieve frequentie-afhankelijkheid. Dat wil zeggen dat we iets vooral leuk vinden als het anders is dan we gewend zijn. Dit heeft een evolutionair voordeel: unieke eigenschappen blijven zo behouden, wat leidt tot een bredere genetische variatie.

Slechts nieuws dus voor die mannen met haarimplantaten. De baard zal – mede door hen – niet lang meer hip zijn.

Bronnen: Biology LettersUniversity of New South Wales AustraliaScienceNOW

Tekst: Tom Gerrits


Meer Nieuws