Bakstenen geprint uit maanstof

Marysa van den Berg

08-05-2017 11:00:28

maanstof

Een 3D-printer kan met behulp van zonlicht bakstenen uit maanstof fabriceren. Handig wanneer ‘we’ huizen willen bouwen op de maan.

Materialen naar de ruimte brengen is nogal duur. Idealiter zou een toekomstige maankolonie dus opgetrokken moeten worden uit stoffen die lokaal al aanwezig zijn. En als er een stof op de maan heel voorradig is, dan is het wel maanstof. Wetenschappers van ESA zijn er nu in geslaagd om uit gesimuleerd maanstof bakstenen te printen met behulp van geconcentreerd zonlicht.

Zonneoven 

Elke baksteen is 20 bij 10 bij 3 centimeter groot en is klaar na zo’n 5 uur printen. De 3D-printer zelf vormt laagjes van 0,1 millimeter en doet dat in een zogenoemde zonneoven.

Die zonneoven werkt als volgt. Maar liefst 147 gebogen spiegels focussen het binnenkomende zonlicht in een hoge-temperatuurstraal. Deze bundel laat vervolgens de maanstofkorrels samensmelten tot een brij die kan worden geprint.

De zon schijnt in Europa natuurlijk niet altijd en dus kunnen er op de donkere dagen ook xenonlampen (dezelfde als die projecteren in de bioscoop) worden ingezet om een hoge-temperatuurstraal te maken.

Eerste babystapjes

Sommige geprinte bakstenen trekken wat krom aan de randen, omdat die sneller koelen dan het midden. Maar dit is volgens de ESA-onderzoekers te verhelpen door de printsnelheid bij tijd en wijle op te voeren, zodat de hitte minder kans heeft zich binnenin op te hopen.

Voor nu ging het ESA om een proof-of-concept-experiment; bakstenen bouwen uit maanstof door middel van zonlicht kan inderdaad. In een volgend project hopen de wetenschappers de bakstenen te printen onder echte maanomstandigheden, dat wil zeggen: in vacuüm en onder extreme temperaturen. De eerste babystapjes naar een maankolonie zijn in ieder geval gezet!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: ESA, Phys.org

Beeld: ESA–G. Porter, CC BY-SA 3.0 IGOPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis