Bekijk de tweede ’touchdown’ van Hayabusa2

Laurien Onderwater

01-08-2019 08:59:56

Hayabusa2 JAXA

Op 11 juli landde de Japanse ruimtesonde voor de tweede keer succesvol op asteroïde Ryugu. Van die landing zijn nu beelden vrijgegeven door JAXA.

Het doel van de tweede touchdown was materiaal verzamelen van de asteroïde, nadat de sonde in februari met explosieven al een krater had geslagen in Ryugu. JAXA, de Japanse ruimtevaartorganisatie, kon de afdaling van Hayabusa2 controleren tot 900 meter boven het oppervlak, daarna gebruikte het ruimtescheepje zijn automatische piloot. De landing verliep soepel, en het lukte de sonde om materiaal uit de krater te verzamelen. Hayabusa2 is hiermee het eerste ruimtevaartuig dat met succes ondergrondse bodemmonsters verzamelt van een asteroïde.

Tot nu toe moesten we het doen met slechts één foto die Hayabusa2 had genomen vlak voordat hij landde op Ryugu. Maar nu heeft JAXA meer beeldmateriaal vrijgegeven.

Lees ook:

CAM-H

De beelden van de tweede duik zijn gemaakt met de kleine monitorcamera CAM-H, die overigens is gefinancierd door burgers. Het filmpje is tien keer versneld en toont de laatste paar meters van de afdaling van het ruimtevaartuig; in het begin van de video bevindt Hayabusa2 zich nog maar 8,5 meter boven het oppervlak van Ryugu.

Met veel bombarie landt de sonde vervolgens op de ruimterots wat letterlijk een hoop stof doet opwaaien dat hij vervolgens verzamelt. Aan het eind van het filmpje, als de ruimtesonde weer is opgestegen, is het 150 meter boven de asteroïde en is hij er klaar voor om terug te keren naar een hogere (en relatief veiligere) baan om Ryugu.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Door het binnenste van Ryugu bloot te leggen, hoopt JAXA meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Gesteente onder het oppervlak is nog ‘vers’, omdat het nooit is blootgesteld aan straling uit de ruimte. De onderzoekers moeten wel nog even geduld hebben, want pas in 2020 bereikt Hayabusa2 met dit materiaal de aarde.

Bronnen: JAXA, New Atlas

Beeld: JAXA

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat er voor het eerst mensen op de maan rondwandelden. Een mooi moment dus om onze natuurlijke satelliet in huis te halen en er je woon-, slaap of werkkamer mee op te leuken. Bij een jaarabonnement op KIJK ontvang je nu de maanlamp! Deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2019.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes