‘Bereken met nieuwe formule hondenleeftijd in mensenjaren’

KIJK-redactie

25 November 2019 12:59

honden hondenfokkerij diersoort

Met deze formule kun je de leeftijd van jouw hond daadwerkelijk uitdrukken in mensenjaren, zo suggereren deze onderzoekers.

Vermenigvuldig jij de leeftijd van je trouwe viervoeter nog altijd met zeven om te bepalen hoe oud hij in mensenjaren is? Dan loop je helaas achter, want door dierenartsen is deze som jaren geleden al bij het grof vuil gezet. Bovendien hebben genetici onlangs een nieuwe formule geopperd die volgens hen wél correct de leeftijd van Fikkie in mensenjaren uitdrukt.

Lees ook:

Hondenleeftijd

Om te begrijpen hoe honden verouderen, focussen deze onderzoekers zich op DNA-methylering. Naarmate zoogdieren ouder worden, blijven methylgroepen (CH3) aan hun DNA ‘plakken’. Deze groepen schakelen sommige genen aan of juist uit. Aan de hoeveelheid methylgroepen die aan het DNA van mensen zijn toegevoegd, menen sommige wetenschappers de leeftijd van een persoon te kunnen schatten. Dit wordt de zogenoemde epigenetische klok genoemd.

Het team van de Universiteit van Californië, San Diego heeft gekeken naar het aantal methylgroepen van 104 labrador retrievers tussen de leeftijd van vier weken en 16 jaar. Vervolgens hebben de genetici deze aantallen vergeleken met methyleringsprofielen van 320 mensen van 1 tot 103 jaar oud. Zo valt te lezen in hun paper, gepubliceerd op de preprint server bioRxiv. Het onderzoek is dus nog niet aan de kritische blik van vakgenoten onderworpen.

De analyse van de onderzoekers zou uitwijzen dat acht weken van een hond overeenkomt met negen maanden van een mens. Adolescente en volwassen honden verouderen vervolgens iets sneller dan mensen in deze levensfases. (Met andere woorden: de dieren ondergaan dan meer methylering.) Maar tijdens de laatste jaren van hun ‘hondenbestaan’ wordt dit verschil enigszins rechtgetrokken. De gemiddelde levensduur van een labrador, 12 jaar, komt namelijk weer overeen met een menselijke leeftijd van 70 jaar – dichtbij onze wereldwijde levensverwachting.

Reservetijd

Gebaseerd op deze resultaten, komen de onderzoekers met een nieuwe formule: vermenigvuldig het natuurlijke logaritme van de leeftijd van jouw hond met 16 en tel daar 31 bij op. Oftewel, 16ln(dog_age) + 31. Uiteraard moet je trouwe viervoeter dan wel een labrador zijn, want de onderzoekers hebben deze formule specifiek op dit ras toegespitst.

Verouderingswetenschapper David van Bodegom van de Leyden Academy laat desgewenst weten dat het onderzoek een gedegen indruk maakt. “Veroudering is een proces waarbij schade zich gedurende het leven opstapelt in het lichaam. Het is interessant te zien hoe veroudering op moleculair niveau bij mensen en honden vergelijkbaar verloopt.”

Van Bodegom vervolgt: “Het verschil tussen dieren zit hem niet in de manier waarop, maar in de snelheid waarmee we verouderen. Elke diersoort krijgt in de evolutie de levensduur die nodig is om datgene te doen waarvoor wij op aarde zijn: ons voortplanten. Een muis doet dat in 1 jaar, een hond in een jaar of tien en een mens krijgt 40 jaar om zich voort te planten en dan nog 20 om de kinderen groot te brengen. Na ons zestigste leven we daarom in onze biologische reservetijd.”

Chihuahua

Volgens de verouderingswetenschapper zou het interessant zijn een formule te maken voor meerdere hondenrassen. Maar dat de genetici voor dit onderzoek slechts één ras hebben gebruikt, vindt Van Bodegom de juiste keuze. “Er is veel verschil in hondenrassen in veroudering. Grote honden leven veel korter dan kleine. Wordt een mastiff maximaal maar 7 jaar oud, de chihuahua kan wel twee keer zo oud worden. Als je verschillende rassen door elkaar zou nemen zou je vertekening krijgen doordat veel verschillen door ras werden bepaald.”

Nog even wachten op een formule om de leeftijd van jouw boomertje of Deense Dog in mensenjaren uit te drukken.

Bronnen: bioRxiv, Smithsonian

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws