De beste boeken van 2011 volgens KIJK – deel 3

kijkmagazine

23-12-2011 16:00:30

Beste boeken 2011 - 3

Wat vonden de medewerkers van KIJK de beste (non-fictie)boeken van afgelopen jaar? Een overzicht in drie delen.

Bennie Mols kiest Alone together. Why we expect more from technology and less from each other (Sherry Turkle):
Alone together zet elke multitaskende multimediaburger aan het denken. Veel technofielen bekijken de wereld alleen maar met een technologische blik. MIT-hoogleraar Sherry Turkle biedt ons de minstens zo noodzakelijke psychologische en sociale blik op de invloed van nieuwe technologieën op ons leven: de omgang van mensen met robotdieren, e-mail, internet, mobiele telefoons, Facebook enzovoort.”

Rik Peters kiest We aaien ze, we haten ze, we eten ze (Hal Herzog):
“Hanengevechten vinden we allemaal afgrijselijk, maar de betrokken beesten hadden waarschijnlijk een beter leven dan de kippen die als malse plakjes op je bord belanden. Waarom is de menselijke omgang met dieren zo tegenstrijdig en irrationeel? Psycholoog Hal Herzog onderzoekt het in We aaien ze, we haten ze, we eten ze. Een boek dat aan het denken zet, en waarbij de gestelde vragen misschien wel belangrijker zijn dan de gegeven antwoorden.” (Lees hier een fragment van Rik Peters’ interview met Hal Herzog.)

Anne Schulp kiest The wild life of our bodies (Rob Dunn):
“De ondertitel geeft al aan wat voor smakelijk leesvoer dit is: ‘Predators, parasites, and partners that shape who we are today’. Huiveringwekkend smerige parasieten en andere meelifters blijken wel degelijk nuttig. Ons hygiënisch schoongeboende bestaan blijkt niet altijd zo slim als je misschien dacht.”

Freek Vonk kiest De stinkende scharrelpapegaai (Lucas Wenniger):
“Lucas Wenniger verteld over bizarre beesten en maakt de lezer op een leuke wijze wegwijs in de wereld van de evolutie en de bijzondere dieren. Het boek bevat veel droge humor gecombineerd met interessante wetenschappelijke feitjes (of raadsels), maar verzandt niet in een te wetenschappelijke benadering waardoor het voor veel mensen toch lekker leesbaar is. Ook ‘s avonds voor het slapengaan!” (Lees hier de column van Freek Vonk.)

Bruno van Wayenburg kiest Gagarin, het grootste avontuur van de mensheid (Rob van Scheers en Gustavo Garcia):
“Dit is een beeldverhaal over het leven van kosmonaut nummer één Joeri Gagarin, een Russische boerenjongen met een charmante glimlach die na zijn baantje om de aarde zelfs in het westen een superheld werd, en daarna uit de gratie raakte en verongelukte. Met veel ronkende ruimtevaartromantiek maar ook aandacht voor de vunzigere kanten (drank, vrouwen, afgunst) van het leven als Sovjet-superster.”

Lees ook de keuzes van andere KIJK-medewerkers!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws