‘Bestolen’ ooievaar kost onderzoekers geld

Naomi Vreeburg

04 July 2018 08:59

ooievaar

Een Poolse natuurorganisatie kreeg onlangs een torenhoge telefoonrekening voor de kiezen doordat iemand de GPS-tracker van een ooievaar had gepikt.

Grupa EkoLogiczna rust witte ooievaars uit met een GPS-tracker om ze te kunnen volgen tijdens hun jaarlijkse migratie naar het warme Afrika. Zo kreeg ook Kajtek onlangs een tracker op zijn rug aangemeten. De Poolse organisatie kon dit ooievaarmannetje prima volgen tot de Blauwe Nijl in het oosten van Soedan. Maar eenmaal daar aangekomen, leek het dier te zijn gestopt met zijn reis.

Vanaf 26 april kregen de Polen geen signaal meer door van de GPS-tracker, maar gek genoeg lag er onlangs wel een dikke telefoonrekening op hun mat. Grupa EkoLogiczna moet een bedrag van 10.000 zlotzy, zo’n 2300 euro, neertellen omdat de SIM-kaart uit Kajteks tracker is gebruikt om mee te bellen.

Lees ook: Waarom staat de ooievaar symbool voor geboorte?

20 uur

Aangezien witte ooievaars moeilijk in staat zijn een SIM-kaart uit een GPS-tracker te halen, vervolgens in een mobiel te stoppen en er hun soortgenoten mee te bellen, moet er iets anders gaande zijn geweest. Volgens de natuurorganisatie kreeg iemand de tracker op de een of andere manier in handen en was slim genoeg het SIM-kaartje in zijn eigen pokkie te plaatsen.

Vervolgens heeft de ‘dief’ maar liefst 20 uur aan belletjes gepleegd en ja, dat loopt op in de kosten. De Poolse natuurorganisatie is er nog niet achter wie er verantwoordelijk is voor de hoge telefoonrekening en zal hem dus zelf moeten betalen. Bummer

Bronnen: IFL Science, BBC

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws