Bestuur je rolstoel via een tongpiercing

KIJK-redactie

05-12-2013 13:00:42

Zit je in een rolstoel en heb je altijd al getwijfeld over een tongpiercing? Dit nieuwe besturingssysteem trekt je wellicht over de streep. 

Voor veel mensen met een handicap is een rolstoel een praktische uitvinding, hoewel het besturen toch niet altijd zo gemakkelijk gaat. Gelukkig voor de rolstoelgebruikers zitten de technici niet stil. Zo zijn de wetenschappers van het Georgia Institute of Technology bezig om een systeem te ontwikkelen waarmee je een rolstoel kunt besturen door middel van een tongpiercing.

Headset-iPhone

De bedoeling is dat de rolstoelgebruiker via een iPhone-app en een tongpiercing de rolstoel kan besturen door middel van bewegingen met de tong. Voor dit nieuw systeem heeft de gebruiker naast een titanium tongpiercing ook een headset met sensors nodig. Wanneer de tong dan een bepaalde beweging maakt tegen de piercing, wordt dit doorgegeven aan de headset. De sensors spelen deze informatie weer door aan de app en die berekent welke kant de gebruiker op wil.

Momenteel is de headset nog moeilijk te hanteren, maar daar wordt druk aan gewerkt. Het systeem werkt sowieso al drie keer sneller dan zijn voorganger, push and blow, die gebruikmaakt van een rietje. Door aan het rietje te nippen of te blazen, wordt de rolstoel bestuurd. Maar dit systeem werkt erg traag en is frustrerend om te gebruiken. Het nieuwe systeem met de tongpiercing streeft dan ook naar snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Georgia Institute of Technology

Beelden: Maysam Ghovanloo, Georgia Institute of TechnologyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis