Beweegt nieuwe rover als een rups?

Naomi Vreeburg

13 January 2016 16:00

Zullen er binnenkort geen rovers met wielen meer op Mars rondrijden?

We kennen de meeste rovers van de NASA simpel gezegd als karretjes op wielen met een ChemCam op een steeltje. Maar de ruimtevaartorganisatie blijkt geïnteresseerd te zijn in rovers met een ander design. De NASA heeft nu een patent gekregen op vier ontwerpen – en een paar daarvan zijn geïnspireerd op amoeben en rupsen.

De vier ontwerpen van de NASA. Van links naar rechts en boven naar beneden: Blaas Bot, Rups Robot, Elektromagnetische Bol Robot en Polymeer Cel Robot.

De vier ontwerpen van de NASA. Van links naar rechts en boven naar beneden: Blaas Bot, Rups Robot, Elektromagnetische Bol Robot en Polymeer Cel Robot.

  • De Blaas Bot beweegt niet met externe delen, maar met behulp van vloeistof dat wordt rondgepompt binnenin. Als de bot naar rechts moet, wordt de vloeistof door middel van kleppen naar deze kant gestuurd.
  • De buisvormige Rups Robot werkt met behulp van een ferrofluïdum. Wanneer deze vloeistof door een elektromagnetische ring stroomt, beweegt de bot als een rups.
  • De zogenoemde Elektromagnetische Bol Robot zal zijn uitgerust met magnetische ballen en een aantal elektromagneten. Wanneer de polariteit van de elektromagneten wordt veranderd, beginnen de ballen te rollen en zo beweegt ook de bot.
  • Polymeer Cel Robot bestaat zoals zijn naam al aangeeft uit polymere cellen die uitzetten of samentrekken. Hierdoor verandert het massamiddelpunt, waardoor het object gaat rollen.

Het idee is om de nieuwe rovers meer beweging te geven op zandoppervlaktes waar de traditionele rovers nogal eens vast komen te zitten.

Bronnen: NASA, Popular Mechanics


Meer Nieuws