Bewuste dromer kiest voor vliegen en seks

kijkmagazine

12 July 2014 16:00

Slapende vrouw

Wat doen mensen het liefst als ze hun dromen kunnen sturen? Vliegen en vrijen, zo blijkt uit een Duits onderzoek.

Meestal ben je tijdens een droom volledig overgeleverd aan de bizarre belevenissen die je brein op je afvuurt. Maar af en toe is er sprake van een zogenoemde lucide droom: je bent je er dan van bewust dat je droomt. En soms houdt dat in dat je het heft in eigen handen kunt nemen en zelf kunt bepalen wat er gebeurt. Waar kiezen lucide dromers in dat geval voor? Dat besloten Duitse en Zwitserse wetenschappers te onderzoeken. Hun conclusie: vliegen en seks blijken de populairste droomactiviteiten.

Door muren lopen

Dit – toegegeven, niet al te verrassende – resultaat volgt uit een online enquête waaraan 684 mensen meededen, waaronder 571 lucide dromers. Van die groep gaf een kleine 65 procent aan tijdens zo’n droom dingen te doen die in het echt onmogelijk zijn. Vliegen was met afstand het populairste antwoord. Op de tweede plaats kwam ‘magie’, gevolgd door ‘vallen of springen’, ‘door muren lopen’, ‘onder water ademen’. Een enkeling zei in zijn dromen door de tijd te reizen, zichzelf te ontmoeten of onzichtbaar te worden.

Daarnaast legde 44 procent van de lucide dromers zich toe op meer alledaagse activiteiten. De overduidelijke winnaar in deze categorie was seks (32 procent), maar ook sporten en assertief zijn scoorden hoog.

Vergeten plannen

Overigens lukte het de dromers lang niet altijd om te doen wat ze zich van tevoren hadden voorgenomen. In ongeveer de helft van de gevallen vergaten ze hun plannen tijdens hun droom. En als dat niet gebeurde, mislukte het in 56 procent van hun dromen alsnog om die plannen te verwezenlijken. Vooral onverwacht wakker worden bleek vaak roet in het eten te gooien.

Bron: American Journal of Psychology via LiveScience

Beeld: Ignacio Leonardi


Meer Nieuws