Bijen ingezet als bommenzoekers

KIJK-redactie

28 March 2010 13:00

Getrainde honden zijn een makkelijk hulpmiddel bij het zoeken naar verstopte explosieven.  Maar het trainen van zo’n beest is duur en kost veel tijd. Dat moet anders kunnen, dachten drie Britse bedrijven. Een gewone bij leer je binnen een paar uur hoe hij een bom herkent.

Kenners denken al tijden dat honingbijen in principe hetzelfde moeten kunnen als speurhonden die de geur van bommen kunnen herkennen. De ‘training’ van deze insecten vormde alleen een probleem. Een hond luistert naar bevelen, met een bij wordt dat anders. Maar de bedrijven Inscentinel, ML Electronics and Realise Product Design hebben een ‘bijenhotel’ ontworpen waarmee dat probleem is opgelost.

In dit hotel worden bijen blootgesteld aan allerlei geuren, waaronder die van explosieven. Wanneer tijdens de training de geur van een bom vrijkomt, krijgen de bijen siroop. Na een paar uur associëren de bijen de bommenlucht met de siroop. Wanneer ze later een echte bom ruiken, verwachten ze dit zoete goedje dan ook. Als Pavlovreactie steken de vliegende ‘sniffdogs’ dan hun tong uit. Die reactie, waar te nemen met infrarood licht, duidt op de aanwezigheid van explosieven.

Tot slot hebben de ontwikkelaars goed nieuws voor dierenliefhebbers/activisten: na een paar dagen trouwe dienst als bommenexpert worden de bijen vrijgelaten en keren ze terug naar hun bijenkorf.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Gurss


Meer Nieuws