Printen we binnenkort zonder inkt?

KIJK-redactie

05-11-2016 10:30:24

printen

Ken je dat? Je moet een belangrijk document afdrukken, maar je printer zeurt over lege cartridges. Daar lijkt nu een eind aan te komen.

De frustratie van lege cartridges was voor twee technici voldoende aanleiding om onderzoek te doen naar andere printtechnieken. Met succes, want het tweetal heeft recent het eerste prototype van hun inktloze printer gebouwd.

De werkwijze achter de nieuwe printer is simpel. Stel dat je een zonnestraal via een vergrootglas op een papier laat schijnen, dan wordt dat papier zwart voordat het vlam vat. “Het is die techniek, maar dan verfijnd en toepasbaar op gewoon papier,” vertelt ontwikkelaar Arnoud van der Veen. Hij spreekt zelf dan ook niet van printen, maar van carboniseren.

Onder de radar

De printer van Van der Veen en bedenker Vankatesh Chandraselar lijkt ineens uit het niets te komen. Toch heeft het tweetal een lange periode in het geheim aan hun project gewerkt. Ze kregen daarbij hulp van hoogleraren van de TU Delft, hun voormalige school. Daarnaast hebben ze alle technieken gelijk gepatenteerd.

“We hebben te maken met een markt waarin het verdienmodel bestaat uit de verkoop van cartridges”, vertelt Van der Veen aan de NOS. “Onze inktloze printer heeft geen cartridges, toners of speciale coatings nodig. Dat betekent vanzelfsprekend dat er voor de consument geen terugkomende kosten meer zijn nadat de printer is aangeschaft.”

Kleurencartridges

Alhoewel het apparaat momenteel een snelheid en resolutie behaalt die gelijk zijn aan standaard printers, is het nog niet helemaal perfect. Zo kan er (nog) geen kleur worden geprint. Om dat probleem te ondervangen, hebben de technici een ruimte voor kleurencartridges in de printer gebouwd. Dat zou volgens hen echter geen groot probleem mogen zijn, aangezien zo’n 80 procent met zwart wordt afgedrukt.

Chandrasekar en Van der Veen hebben een startup, genaamd Inktless, opgericht en zijn gevestigd in Waddinxveen en Delft. Ze hebben momenteel zeven mensen in dienst. Bekijk hieronder hun introductiefilmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: TU Delft, Inktless, NOS
 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis