Biomassa mens slecht voor aarde

KIJK-redactie

19-06-2012 16:00:42

Wat is de impact van de mens op het milieu? Om dat te bekijken, hebben Engelse onderzoekers de totale biomassa van de mens berekend.

Er zijn 7 miljard mensen op aarde en die hebben allemaal eten nodig. Dat eten moet worden geproduceerd en dat heeft een groot effect op het milieu. Om te bepalen hoeveel eten er nodig is, keken wetenschappers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine naar de totale energiebehoefte. Deze hangt samen met het aantal mensen en hun totale gewicht, ofwel hun biomassa. Zo konden de onderzoekers kijken naar de verdeling van biomassa per land en het percentage dat komt door overgewicht.

Extra kilo’s

Met gegevens van de Verenigde Naties en de World Health Organization kwamen Ian Roberts en collega’s tot een totale biomassa van 287 miljoen ton voor alle mensen op aarde. Met een gemiddelde van 80 kilo per persoon zijn mensen in de Verenigde Staten het zwaarst en zitten ze 18 kilo boven het wereldgemiddelde.

70 procent van de bevolking van de VS lijdt aan overgewicht; wereldwijd gaat het om 1 miljard mensen. Al die extra kilo’s op aarde zijn samen 6,5 procent van de totale biomassa. Dat overgewicht heeft zijn weerslag op de energiebehoefte van de mensheid. Dat komt doordat lichamelijke activiteit ongeveer een kwart tot de helft van de energie kost die we krijgen uit eten. En doordat een groot lichaam meer energie nodig heeft om te bewegen, stijgt de energiebehoefte naarmate iemand zwaarder is.

Kleine kansen

Volgens Roberts moet er met oog op voedselvoorziening en duurzaam gebruik van de planeet niet alleen iets worden gedaan aan de bevolkingsdichtheid, maar ook aan overgewicht. “Anders zijn onze kansen klein”, zegt hij.

Bronnen: BMC Public Health, The London School of Hygiene & Tropical Medicine via EurekAlert!

Beeld: puuikibeach/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws