Bittere smaak leidt tot harder oordeel

Marysa van den Berg

02 March 2011 10:00

Als we bitter lemon drinken, oordelen we harder over morele kwesties dan wanneer we appelsap of water nemen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De 57 vrijwilligers in de studie dronken een bitter, zoet of neutraal drankje (water), terwijl ze een aantal moreel lastige kwesties moesten beoordelen. Daar zaten scenario’s bij als een man die zijn dode hond opeet of een politicus die steekpenningen aanneemt. De proefpersonen moesten op een schaal van nul tot honderd aangeven hoe verwerpelijk ze deze acties vonden. De personen die het bittere drankje dronken, scoorden op deze schaal aanmerkelijk hoger (en veroordeelden de daden dus harder) dan de ‘zoet-drinkers’ of de waterdrinkers.

Na de morele vragenlijst kregen de vrijwilligers ook nog vragen over hun achtergrond en politieke voorkeur. Daaruit bleek dat de conservatieve proefpersonen (‘Amerikaans rechts’) harder oordeelden bij een bittere smaak in hun mond dan de liberalen (‘Amerikaans links’).

En nu is natuurlijk de morele kwestie: mogen rechters en politici tijdens hun werk nog wel bittere zwarte koffie drinken?

Bronnen: New Scientist, Psychological Science

Beeld: Richard Riley


Meer Nieuws