Blijdschap over te brengen via zweet

MtB

17-04-2015 09:00:35

Het ruiken van zweet van blije mensen maakt je blij; zelfs wanneer het niet lekker ruikt.

Wanneer je bent omgeven door chagrijnen, word je er zelf ook niet gezelliger op. Vrolijke mensen daarentegen zorgen er vaak voor dat je een stuk blijer wordt. Dit doen ze niet alleen met hun glimlach, maar ook met hun zweet, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Utrecht aangetoond.

Zweetkussentjes

De onderzoekers hadden een bijzondere opzet voor hun onderzoek. Eerst kregen twaalf mannen absorberende kussentjes onder hun armen geplakt. Terwijl ze deze op hadden, keken de mannen naar een filmpje waardoor ze zich blij, angstig of neutraal voelden.

Vrouwen moesten vervolgens in een speciale stoel aan het kussentje ruiken. Hun kin plaatsten ze in een steun en op hun hoofd zaten allemaal elektrodes bevestigd. Hiermee konden de onderzoekers meten welke spieren de vrouwen bewogen tijdens het ruiken. Het kussentje werd vervolgens vlak voor hun neus aan de opstelling vastgemaakt.

Glimlachen

Zweet van blije mannen zorgde ervoor dat vrouwen andere spieren in hun gezicht bewogen dan wanneer ze angstzweet roken. Bij het ruiken van ‘blij zweet’ gebruikten de vrouwen onder andere spieren die betrokken zijn bij glimlachen. Bij angstzweet werden daarentegen spieren bewogen die passen bij een angstig gevoel.

Aan de gezichtsuitdrukkingen van de vrouwen was dus te zien dat ze de emotie van de mannen via het zweet overnamen. Voor de geur maakte het trouwens niet uit welke emotie de mannen hadden. Het zweet van blije mannen rook niet beter dan het zweet van angstige kerels.

Bronnen: Psychological ScienceAssociation for Psychological Science via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis