Boek: De geschiedenis van de erotiek

kijkmagazine

04 August 2011 16:00

De geschiedenis van de erotiek

Van de prehistorie tot de verlichting en van blote schilderijen tot schuine teksten. Alles komt aan bod in De geschiedenis van de erotiek van Jan Willem Geerinck.

Erotiek is van alle tijden. Dat is het eerste wat duidelijk wordt in het interessante maar vooral vermakelijke boek De geschiedenis van de erotiek. Het tweede punt is dat er ook altijd grenzen werden gesteld aan deze verleidelijke wereld. Zoals schrijver Jan Willem Geerinck het zelf zegt in zijn nawoord: “Zonder de censor was mijn kennis van de zinnelijke letteren en kunsten nooit geweest wat zij nu is. Zijn selectie bij het censureren, verbieden, verkorten en verbannen was mijn kompas.” Typisch gevalletje geluk bij een ongeluk, dus.

Geerinck behandelt in dit boek de geschreven en beeldende kunsten, van de prehistorie tot de verlichting. Zijn lekker lopende verhaal wordt ondersteund door afbeeldingen van de desbetreffende schilderijen, en citaten uit de genoemde teksten. En dat maakt het zelfs voor de erotische of kunstzinnige leek een begrijpelijk verhaal.

De geschiedenis van de erotiek

De grootste aantrekkingskracht van dat verhaal zit hem waarschijnlijk in de bizarre feitjes. Zo was de penis bij Romeinen gewoon een teken van geluk, is het Arabische 1001 nachten eigenlijk een behoorlijk erotisch werk, en zien we in middeleeuwse werken (naar het heersende schoonheidsideaal?) vooral knolvormige vrouwen en wortelvormige mannen. En dat wordt allemaal heerlijk onverbloemd besproken. Een van de vele erotische citaten is “zeg kont, pik, kut en naaien”, en dat laat Geerinck zich duidelijk geen twee keer zeggen.

Door die duidelijkheid in tekst en beeld (paginagrote naaktportretten zijn geen uitzondering) is het een beetje gênant om dit boek in openbare ruimtes open te slaan, maar des te leuker om er binnenshuis van te genieten. Ook is het erg geschikt als cadeau voor een preutse of juist losbandige vriend(in).

paperback | 272 pagina’s | Van Halewyck | € 25,00 | ISBN 978 94 6131 036 1


Meer Nieuws