Boek: Het dieselschandaal

André Kesseler

26 July 2017 11:00

dieselschandaal

Sjoemelsoftware. Bij het horen van dat woord denk je al snel aan Volkswagen. Jack Ewing zet in zijn boek dit dieselschandaal uiteen.

Opeens hadden we er een woord bij: sjoemelsoftware. In de chips van het motormanagementsysteem van allerlei Volkswagenmodellen zat een functie waarmee een auto kon bepalen of hij op een rollenbank stond of gewoon buiten rondreed. Het doel was aanvankelijk vrij onschuldig: voorkomen dat bepaalde testresultaten vervuild zouden raken.

Totdat iemand bedacht dat je op die manier ook andere tests kon beïnvloeden om zo aan de strenge emissie-eisen te voldoen die aan nieuwe auto’s worden gesteld. Zodra de software detecteerde dat de auto geen normale rit maakte (en dus kennelijk werd getest), hield de software de uitstoot binnen de wettelijke normen. In 2015 bleek dat Volkswagen miljoenen auto’s van deze software had voorzien. Jack Ewing zet in zijn heel leesbare boek Het dieselschandaal helder uiteen hoe het ooit zo betrouwbare Volkswagenconcern zich tot deze wereldwijde volksverlakkerij liet verleiden.

**** | 464 pagina’s | € 19,99


Meer KIJK tipt