Boek: Het slagveld

kijkmagazine

24 November 2011 16:00

Maxime Verhage, Mark Rutte, Geert Wilders

In zijn boek Het slagveld beschrijft Bert Bukman in geuren en kleuren hoe het kabinet-Rutte precies tot stand kwam.

We hebben op het moment een bijzonder kabinet, zo brengt Bert Bukman in herinnering in het voorwoord van Het slagveld. De lange weg naar het kabinet-Rutte. “Het eerste Nederlandse minderheidskabinet sinds mensenheugenis, gedoogd door de leider van een omstreden populistische partij, en met de eerste VVD-premier uit de parlementaire geschiedenis aan het hoofd.”

Het slagveld - cover

Hoe dat bijzondere kabinet tot stand kwam, doet hij uit de doeken op de bijna driehonderd pagina’s daarna. Waar ging het mis met Paars Plus? Hoe verdween CDA’er Ab Klink precies van het toneel en wat had dat voor gevolgen? En hoeveel wist Mark Rutte uiteindelijk van zijn eigen VVD-programma in het regeerakkoord te krijgen?

Denk je nu ‘pfff, politiek’, think again. Het slagveld blijkt een uitermate boeiend boek dat makkelijk wegleest, een bijna voyeuristisch kijkje achter de schermen biedt en hoofdrolspelers als Maxime Verhagen en Geert Wilders meer diepte geeft dan ze doorgaans in de pers krijgen.

Daarbij rijst natuurlijk wel de vraag: hoe weet Bukman dit allemaal? Helaas komen we daar niet écht achter: de auteur heeft “tientallen achtergrondgesprekken gevoerd”, maar allemaal “onder de belofte van anonimiteit”. Wie hem wat heeft verteld, blijft dus onduidelijk.

Een ander puntje is dat een boek als dit een beetje een beperkte houdbaarheid heeft. Over een tijdje, als Rutte I plaats heeft moeten maken voor Rutte II, Wilders I of wat dan ook, zal de gang van zaken rond de geboorte van het huidige kabinet een stuk minder weten te boeien. Maar zolang Rutte en zijn ploeg nog in het zadel zitten en elke dag van zich laten horen, biedt dit boek een mooie kans om eindelijk eens het naadje van de kous te weten te komen.

Bert Bukman: Het slagveld | paperback | 287 pagina’s | Meulenhoff | ISBN 978 90 290 8820 6

Foto: Valerie Kuypers/ANP


Meer Nieuws