Boek: Zwarte gaten blues

kijkmagazine

22-10-2016 16:00:06

Zwarte gaten blues

In Zwarte gaten blues beschrijft sterrenkundige Janna Levin op vaardige wijze het verhaal achter het zwaartekrachtsgolvenexperiment LIGO.

In KIJK 5/2016 voorspelden we in onze recensie van Govert Schillings Einsteins gelijk al dat er over een tijdje wel een uitvoeriger boek zou verschijnen over de zoektocht naar zwaartekrachtsgolven. Dat is er nu, in de vorm van Zwarte gaten blues. Hierin behandelt de Amerikaanse sterrenkundige Janna Levin in detail hoe het experiment LIGO tot stand kwam, dat begin dit jaar de eerste directe detectie van de door Einstein voorspelde rimpelingen in de ruimte claimde.

Afgekaart in de epiloog

Goed om van te voren te weten, is dat het boek grotendeels werd geschreven vóór die befaamde ontdekking. Die vormt daardoor niet de climax van het boek, zoals je zou verwachten, maar wordt alleen in de epiloog even afgekaart. Ook komt de wereld buiten de VS er wat bekaaid vanaf. Verder zijn er in het toch niet héél dikke boek een aantal hoofdstukken waarin nog wat had kunnen worden gesnoeid.

Gelukkig mogen deze kleine minpunten de pret niet drukken. Het voornaamste is dat Levin op vaardige wijze heldere natuur- en sterrenkundige uitleg afwisselt met het sappige verhaal van soms stronteigenwijze wetenschappers die een megaproject voor elkaar proberen te krijgen. Dat heeft een heel leesbaar boek opgeleverd, wat gezien het toch vrij ingewikkelde onderwerp zeker een prestatie mag heten.

**** | 240 pagina’s | € 21,99 (paperback) of € 14,99 (ebook)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK tipt

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis