‘Bomen planten helpt lokaal tegen klimaatverandering’

KIJK-redactie

01 February 2013 09:00

Onderzoekers denken dat het planten van bomen in bepaalde regio’s kan leiden tot een temperatuurdaling.

Ter compensatie van de wereldwijde ontbossing en onze koolstofdioxide-uitstoot worden er regelmatig bossen aangelegd. Maar helpen die ook echt tegen klimaatverandering? Op die vraag zochten wetenschappers een antwoord, waarbij ze Europa als voorbeeld namen. Conclusie: lokaal helpt het, maar het biedt niet overal een oplossing voor het klimaatprobleem.

Bos verdubbelen

Met behulp van REMO, een regionaal klimaatmodel van het Max-Planck-Institut für Meteorologie, testten de onderzoekers wat er de komende honderd jaar gebeurt als het land in Europa dat momenteel geen bosvegetatie heeft, wordt omgezet in grond met loofbos. Ter illustratie: hiermee zou het totale aantal vierkante kilometers aan bos van Polen, Tsjechië, Denemarken, het noorden van Oekraïne, het noorden van Duitsland én Frankrijk meer dan verdubbelen.


Het model geeft aan dat er in het noordelijke deel van Midden-Europa en Oekraïne door de bebossing een temperatuurdaling van 0,3 tot 0,5 graden Celsius optreedt. Daarnaast zou er 10 tot 15 procent meer regen in de zomer vallen in de jaren 2071 tot 2090. Dit komt doordat loofbos zorgt voor een grotere verdamping en het koelt de omringende lucht af.

Onrealistisch?

Hoofdonderzoeker Borbála Gálos geeft toe dat dit plan niet echt realistisch is: “Maar toch zou zelfs een bescheiden programma van het planten van bomen effect kunnen hebben op de klimaatverandering in Noord-Europa.”

Het zuiden van Europa zou echter minder geschikt zijn voor bebossing. Onder andere het vochtgehalte in de bodem zorgt ervoor dat deze methode hier beperkt zou werken.

Bronnen: Carbon Balance and Management, BioMed Central via EurekAlert!










Meer Nieuws