Bijzondere oplossingen voor het wassende water

KIJK-redactie

20-02-2018 10:59:23

water

De zeespiegel kruipt steeds verder omhoog en stormen teisteren steeds vaker onze kust. In KIJK 11/2017 opperden we al een mogelijke oplossing: op het water wonen. Als vervolg op dat artikel selecteerden we een aantal spraakmakende voorbeelden van drijvend wonen, werken, boeren en zelfs voetballen.

Een halfuur fietsen van station Amsterdam Centraal, in de Waterbuurt van IJburg, drijven 55 complete woningen. De huizen liggen stevig verankerd en zijn eigenlijk een soort super-de-luxe woonboten, voorzien van veel glas, balkons en aanlegplaatsen voor bootjes. Al dat glas is gelukkig zelfreinigend; op de ramen zit een speciale coating die vuil afbreekt als de zon schijnt. Hierna is een flinke regenbui of een waterstraal voldoende om het vuil van de ruiten te spoelen. Want ramen zemen terwijl je in een bootje naast je huis dobbert, is nog een hele klus.

Maar bouwen op het water is ook geen piece of cake. De oplossing van de aannemers: ze maakten de woningen op een scheepswerf 65 kilometer verderop en sleepten ze vervolgens in hun geheel naar Amsterdam. Daarom mochten de huizen niet breder dan zijn dan 6,5 meter, anders hadden ze niet door de sluizen gepast. Lijkt het je wel wat, dobberend wonen in Mokum? Er staan nog 72 nieuwe waterwoningen op de planning in IJburg.

Dit is een voorbeeld uit het kaderverhaal ‘Bouwen op water’ te vinden in KIJK 3/2018 waarin je ook nog zes andere voorbeelden vindt. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 februari tot en met 21 maart.

Tekst: Merel Segers

Beeld: Hollandse Hoogte

Meer informatie:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis