Bouwers storten betonplaatje

André Kesseler

12-11-2015 13:00:10

In San Francisco is men begonnen aan de bouw van de Saleforce Tower. En daarvoor werd een van de grootste fundering ooit gestort.

Een wolkenkrabber genaamd Saleforce Tower wordt de grootste van San Francisco en bestaat, als hij straks klaar is, uit 326 meter aan glas, staal en beton. Nu worden er op andere plekken op de wereld wel hogere gebouwen neergepoot (de Burj Khalifa in Dubai is bijvoorbeeld 829,8 meter hoog) en je zou verwachten dat die dan ook een forsere fundering nodig hebben.

From one skyscraper to the next, hopping amongst the clouds.

De Salesforce Tower wordt met 326 meter het hoogste gebouw van San Francisco.

Maar dat is niet zo. Om te voorkomen dat ze omkukelen, worden de meeste gebouwen aan de rotsbodem eronder verankerd. Maar in San Francisco kan dat niet, omdat de ondergrond daar uit een 100 meter dikke laag zand en klei bestaat. En dus moeten de bouwers hun eigen ‘rotsbodem’ maken.

De fundering van de Salesforce Tower wordt maar liefst 4,2 meter dik en beslaat een oppervlakte van zo’n 4000 vierkante meter. Voor de plaat was, naast een enorme hoeveelheid wapeningsstaal, ruim 9000 kuub beton nodig en dat werd allemaal met cementmixers naar de bouwplaats gebracht. Zeven enorme betonpompen deden er maar liefst 18 uur over om het te storten. Dat zag er zo uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Wired

Beeld: YouTubePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes