Bruggen gevonden op de maan

kijkmagazine

15 September 2010 10:00

Op maanfoto’s van een NASA-satelliet zijn twee bruggen gevonden. Natuurlijk gevormde bruggen, weliswaar, geen gebouwde – maar ook dat is nog best vreemd.

De betreffende foto’s werden gemaakt met een camera aan boord van de Lunar Reconaissance Orbiter, die vorig jaar werd gelanceerd en nu de maan in detail aan het fotograferen is. Op deze foto’s zijn twee bruggen te zien: de een is 20 meter lang en 7 tot 9 meter breed, de ander is ongeveer half zo groot. Volgens Mark Robinson, als hoofdonderzoeker betrokken bij de camera, zou je als astronaut waarschijnlijk over de bruggen heen kunnen lopen zonder dat ze in zouden storten.

Dat dit soort bruggen bestaan op de maan, ligt niet meteen voor de hand. Op aarde vormen natuurlijke bruggen namelijk doorgaans dankzij erosie door wind en water, maar op de maan kun je daar lang op wachten.

In plaats daarvan is het idee dat de bruggen ontstonden tijdens de nasleep van de inslag die de 72 kilometer brede Kingkrater veroorzaakte. Daarbij stroomde gesmolten gesteente over de rand van de krater, waardoor een gloeiend heet meer ontstond. Het oppervlakte van dit meer stolde, terwijl het gesteente daaronder vloeibaar bleef. Toen later dat vloeibare spul deels wegstroomde, bleef het ‘korstje’ daarboven liggen. En dat korstje zou dan vervolgens naar beneden zijn gedonderd, waarbij de stukjes achterbleven die nu de twee maanbruggen vormen.

Bronnen: NASA, New Scientist

Beeld: NASA/Goddard/ASU


Meer Nieuws