‘Bus op stroom aanwinst van de eeuw’

KIJK-redactie

16 March 2010 10:00

Het Online Electric Vehicle (OLEV) rijdt nu nog in een Zuid-Koreaanse dierentuin. Maar als we het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) mogen geloven, duurt dat niet lang meer.

Het transportmiddel heeft het uiterlijk van een trein, maar rijdt niet op een rail en kan dus als bus worden gebruikt. Het unieke aan de OLEV is dat hij stroom opvangt van elektrische strips onder het wegdek. Daar zijn geen kabels of spoorwegen voor nodig; de motor vangt de stroom op door middel van magnetische elementen.

Een groot deel van de opgevangen stroom wordt opgeslagen, waardoor de stroomstrips slechts op 20 procent van het traject aangelegd hoeven te worden. Bushaltes, parkeerplaatsen of kruisingen zijn volgens KAIST ideale plekken om de motor op te laden. De motor van het apparaat kan stroom opvangen als het maximaal 25 centimeter boven de weg rijdt; een marge die ruim genoeg zou zijn om drempels en kuilen in de weg mee op te vangen.

Suh Nam-Pyo, directeur van KAIST, heeft torenhoge verwachtingen van zijn uitvinding. “De mogelijkheden van dit product zijn onbeperkt. Ik durf te zeggen dat dit één van de belangrijkste technische aanwinsten van de 21ste eeuw is.”

Bronnen: PhysOrg

Beeld: EPA/ANP


Meer Nieuws