Canadese muur gaat koolstofdioxide vangen

André Kesseler

23-09-2015 16:00:38

Een Canadees bedrijf wil met enorme muren vol ventilators het broeikasgas CO₂ uit de lucht halen. Het prototype is bijna klaar.

De koolstofdioxide-uitstoot van veel fabrieken wordt al meteen uit de lucht gehaald. Lastiger is het om de CO₂ af te vangen die onder meer door auto’s en vrachtwagens wordt uitgestoten. Want die hebben nu eenmaal geen ruimte voor systemen die dat voor elkaar kunnen krijgen. En dus bouwt het Canadese bedrijf Carbon Engineering een full scale-prototype in Squamish, British Columbia dat de CO₂-uitstoot van maar liefst 300.000 auto’s teniet kan doen.

JA13_Page_39_01

De muur vol ventilators trekt lucht naar binnen en die wordt over een CO₂-absorberende vloeistof geleid. Door dat vervolgens te laten verdampen, hou je vast kooldioxide over. Dat ‘CO₂-zout’ kan daarna onder de grond worden gestopt, maar is ook te gebruiken om er koolwaterstoffen (en dus nieuwe brandstoffen) van te maken.

(Klik voor groot)

CEContactorProcess

Als het met die speciale muur een beetje wil lukken, zijn de Canadezen van plan om in 2017 en 2018 fabrieken te bouwen die met de opgevangen koolstofdioxide jaarlijks 10.000 vaten (1,6 miljoen liter) synthetische brandstoffen kunnen produceren.

Check het filmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Carbon Engineering, Discovery News

Beeld: Carbon EngineeringPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?